Przepisy
„Zdrowe odżywianie i poprawa jego jakości powinny stanowić istotny element każdego programu szkolnego ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie dziecka, rozwój zdolności edukacyjnych i wyniki w nauce.” WHO

PANCAKES - Palce lizać!
SKŁADNIKI:
Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (lub zmiksuj tylko do połączenia się składników) i odstaw masę na 3-5 minut.
Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja proponuję serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce jak borówki i maliny. Smacznego!
1 jajko
szklanka mleka – ok. 220 ml
2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju - 30 g
180 g mąki pszennej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (ok. 30 g)
Do miski wbijamy jajko (1 duża sztuka), a także dodajemy mleko (niepełna szklanka, 220 ml) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną (180 g, np. mąki tortowej), cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (półtorej płaskiej łyżeczki).
Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (lub zmiksuj tylko do połączenia się składników) i odstaw masę na 3-5 minut.
Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.
Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja proponuję serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce jak borówki i maliny. Smacznego!

Racuchy drożdżowe z musem truskawkowym
SKŁADNIKI na ok. 25 sztuk
ROZCZYN
CIASTO
ORAZ
PRZYGOTOWANIE
ROZCZYN
40 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
CIASTO
500 g mąki pszennej
szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
ORAZ
olej roślinny do smażenia
cukier puder
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
PRZYGOTOWANIE
Drożdże i jajko wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
ROZCZYN
Do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie i wypełni cały kubek.
CIASTO
Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły cukier. Stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką. Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (będzie ono raczej rzadkie, więc można wyrabiać mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia.
SMAŻENIE
Na patelni rozgrzać olej- najlepiej min. ok. 3 mm warstwa tłuszczu. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię w razie potrzeby. Warto też pozbyć się resztek smażenia z poprzedniej partii i wlać świeży tłuszcz. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i polać zblendowanymi na gładką masę truskawkami.

Pierogi leniwe na słodko
SKŁADNIKI na ok. 3 porcje
500 g tłustego twarogu
500 g tłustego twarogu
1
duże jajko
szczypta
soli
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2
szklanki mąki pszennej
50g
masła
2
łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
WYKONANIE
Twaróg
włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać.
Na
stolnicę wysypać 2 łyżki mąki pszennej, wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch
przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą
potrzebować troszkę więcej mąki).
Zagnieść
szybko składniki łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypać stolnicę
niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej
uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie
rozpłaszczyć go szerokim nożem i kroić ukośnie na kawałki.
Zagotować
wodę w dużym garnku, dodać 1/2 łyżeczki soli i włożyć kluski.
Gotować
przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyłowić łyżką cedzakową
i wyłożyć na talerz.
Roztopić masło, dodać bułkę tartą , podsmażać
5 min.
Przed podaniem polać kluski zasmażką i posypać cukrem według uznania.

Łazanki z bigosem
SKŁADNIKI
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty białej
0,5 kg kiełbasy śląskiej
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej do smażenia
500 g makaronu łazanki
WYKONANIE
Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze
kawałki i zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie
kminek w ziarenkach - nakryć, gotować do miękkości.
Kapustę białą drobno poszatkować,
zalać gorącą wodą i podgotować na półmiękko z małą ilością soli.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek
przecisnąć przez praskę , lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać
do odparowanej białej kapusty.
Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w
kosteczkę i zrumienić na 2-3 łyżkach oleju.
Połączyć obie kapusty, dodać
kiełbasę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Dusić, co jakiś czas mieszając,
aż bigos będzie gotowy.
Makaron
łazanki ugotować w osolonej wodzie, a następnie wymieszać z bigosem.

Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym z makaronem świderki
SKŁADNIKI
500 g piersi z kurczaka
200 g szpinaku
500 g makaronu świderki
500 ml śmietanki 30%
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie olej
WYKONANIE
Pierś kurczaka pokroić na drobną kosteczkę ,a następnie przyprawić i podsmażyć.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w piórka, a gdy cebula i kurczak nabiorą złotego koloru dodajemy szpinak świeży lub mrożony.
Chwilę podsmażamy, aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Zalewamy śmietaną i przyprawiamy sos solą, pieprzem i ziołami.
Makaron można połączyć z sosem na patelni.

,,Dzikuski" - kotlety drobiowe z żołtym serem
SKŁADNIKI
2 filety z kurczaka
3 jajka
2 garście startego
żółtego sera
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
przyprawy do
kurczaka,
sól, pieprz - do smaku
WYKONANIE
Filety z kurczaka pokroić w małą
kostkę. Doprawić i dodać pozostałe składniki. Wszystko razem dobrze wymieszać i
odstawić do lodówki na około 30min. (może być dłużej). Smażyć na rozgrzanym oleju
na złoty kolor.