Przepisy

„Zdrowe odżywianie i poprawa jego jakości powinny stanowić  istotny element każdego programu szkolnego ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie dziecka, rozwój zdolności edukacyjnych i wyniki w nauce.”  WHO


W naszej kuchni oferujemy smaczne i zdrowe domowe obiady. Dbamy, aby posiłki były urozmaicone, kolorowe i żeby smakowały naszym uczniom. Zdradzamy rąbka tajemnicy i dzielimy sie z Wami kilkoma naszymi recepturami.
PANCAKES

PANCAKES - Palce lizać!

SKŁADNIKI:
1 jajko 
szklanka mleka – ok. 220 ml 
2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju - 30 g 
180 g mąki pszennej 
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki cukru (ok. 30 g) 

Do miski wbijamy jajko (1 duża sztuka), a także dodajemy mleko (niepełna szklanka, 220 ml) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną (180 g, np. mąki tortowej), cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (półtorej płaskiej łyżeczki).

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (lub zmiksuj tylko do połączenia się składników) i odstaw masę na 3-5 minut. 
Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany. 

Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja proponuję serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce jak borówki i maliny. Smacznego!
fot. jejkuchnia.blogspot.com

Racuchy drożdżowe z musem truskawkowym

SKŁADNIKI na ok. 25 sztuk 

ROZCZYN 
40 g świeżych drożdży 
150 ml ciepłego mleka 
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka cukru 

CIASTO 
500 g mąki pszennej 
szczypta soli 
250 ml ciepłego mleka 
1 jajko 
1 łyżka cukru wanilinowego 
1 łyżka cukru   

ORAZ 
olej roślinny do smażenia 
cukier puder 
500 g truskawek świeżych lub mrożonych 

PRZYGOTOWANIE 
Drożdże i jajko wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. 

ROZCZYN 
Do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie i wypełni cały kubek. 

CIASTO 
Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły cukier. Stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką. Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (będzie ono raczej rzadkie, więc można wyrabiać mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia. 

SMAŻENIE 
Na patelni rozgrzać olej- najlepiej min. ok. 3 mm warstwa tłuszczu. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię w razie potrzeby. Warto też pozbyć się resztek smażenia z poprzedniej partii i wlać świeży tłuszcz. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i polać zblendowanymi na gładką masę truskawkami.   
fot. kulinarneprzeboje.pl

Pierogi leniwe na słodko

SKŁADNIKI na ok. 3 porcje

500 g tłustego twarogu 
1 duże jajko 
szczypta soli 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1/2 szklanki mąki pszennej 
50g masła 
2 łyżki cukru 
2 łyżki bułki tartej 

WYKONANIE
Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać. 
Na stolnicę wysypać 2 łyżki mąki pszennej, wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki). 
Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypać stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i kroić ukośnie na kawałki. 
Zagotować wodę w dużym garnku, dodać 1/2 łyżeczki soli i włożyć kluski. 
Gotować przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. 
Wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. 
Roztopić masło, dodać bułkę tartą , podsmażać 5 min. 
Przed podaniem polać kluski zasmażką i  posypać cukrem według uznania.

fot. smaker.pl

Łazanki z bigosem

SKŁADNIKI 
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty białej
0,5 kg kiełbasy śląskiej 
2 cebule 
3 ząbki czosnku 
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
2 liście laurowe 
4 ziarna ziela angielskiego
sól 
pieprz 
olej do smażenia 
500 g makaronu łazanki

WYKONANIE
Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie kminek w ziarenkach - nakryć, gotować do miękkości.
Kapustę białą drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i podgotować na półmiękko z małą ilością soli. 
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę , lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać do odparowanej białej kapusty. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kosteczkę i zrumienić na 2-3 łyżkach oleju.
Połączyć obie kapusty, dodać kiełbasę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. 
Dusić, co jakiś czas mieszając, aż bigos będzie gotowy. 
Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, a następnie wymieszać z bigosem.  

fot. gotujzcukiereczkiem.pl

Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym z makaronem świderki

SKŁADNIKI 
500 g piersi z kurczaka 
200 g szpinaku 
 500 g makaronu świderki 
500 ml śmietanki 30% 
4 ząbki czosnku 
1 cebula 
sól, pieprz, zioła prowansalskie olej 

WYKONANIE
Pierś kurczaka pokroić na drobną kosteczkę ,a następnie przyprawić i podsmażyć. 
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w piórka, a gdy cebula i kurczak nabiorą złotego koloru dodajemy szpinak świeży lub mrożony. 
Chwilę podsmażamy, aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje. W międzyczasie gotujemy makaron. 
Zalewamy śmietaną i przyprawiamy sos solą, pieprzem i ziołami. 
 Makaron można połączyć z sosem na patelni.   

fot. kalkulatorkalorii.net

,,Dzikuski" - kotlety drobiowe z żołtym serem

SKŁADNIKI 
2 filety  z kurczaka 
3 jajka 
2 garście startego żółtego  sera 
2 łyżki majonezu 
2 łyżki mąki przyprawy do kurczaka, 
sól, pieprz - do smaku

WYKONANIE
Filety z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić i dodać pozostałe składniki. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na około 30min. (może być dłużej). Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   
Szukaj